DOSSIERS CRÍTI(CS) Repensar Castelló
  #3 - estiu 03

L'ECLIPSI DE LA POLÍTICA

Escrits elaborats a contracorrent

Els partits polítics en l'actual sistema, es troben cada vegada més allunyats de la realitat social, quan tant en la teoria com en la pràctica haurien de ser-hi propers, sota la pena de perdre la seua identitat. Aquest allunyament té el seu punt àlgid en la seua relació amb els nous moviments socials. La recerca dels vots els porta de forma indirecta al sotmetiment davant dels aspectes perversos del poder. Exerceixen un model de conducta estàtica en tant que no actuen com a dinàmica renovadora, on la captació dels vots obeiria a la satisfacció de les necessitats reals i no artificials en ofertar solucions i alternatives a les demandes econòmiques, socials i culturals. La societat civil amb les seues protestes contra la globalització ha desbordat i posat en evidència els resultats electorals i parlamentaris. La democràcia actual no és representativa, en tot cas està viciada; no sent suficientment participativa.

La recerca del vot mercantil, buròcrata, desvirtua el dinamisme democràtic, l'anquilosa, quan no el perverteix, i engreixa el poder en la seua vessant més negativa i perillosa: retroalimenta el sistema. Es produeix una bretxa entre els representants polítics i la comunitat per a qui i per qui estan, segons l'ordre d'un sistema democràtic. Les institucions democràtiques queden obsoletes com a forma de lluita dissident, diguem que es troben segrestades. La culturització dels partits com a transmissors i defensors d'inquietuds, més enllà del poder mediàtic i del mercantilisme consumista, -les seues capacitats per a la construcció de l'estructura d'un teixit social-, -la cultura de partits de l'oposició-, es converteixen en una renúncia davant un engranatge que se'ls apodera; engranatge caníbal que tot ho va absorbint.

Evidentment la política de partits porta implícita la consecució del poder amb el fi de posar en pràctica el seu ideari, però donada la perversió del sistema aquest ideari és com si es perdés en el camí. En un pensament polític de dreta, aquest fenomen no implica certs riscos donada la mateixa idiosincràsia de la ideologia dretana. Davant d'una ideologia d'esquerres immersa en un sistema capitalista, resulta quasi grotesc on pot conduir la situació paradoxal. No és per tant casual que els partits d'esquerra, no estiguen en condicions d'assumir la lluita i el govern per a construir l'alternativa d'una democràcia participativa.

La voladura de la II Internacional ha deixat al món en mans dels dissenyadors de la globalització i les seues guerres preventives. Els Estats submergits en un capitalisme amb caires de democràcia, dissonants, ballen al ritme vertiginós d'un món les desigualtats econòmiques del qual creixen. Aquesta situació porta al qüestionament dels actuals règims democràtics, la seua perversió i el fals ordre mundial.

Avui són els moviments socials, aquells que intenten donar contingut a aquest buid, moviments que emergeixen i sorgeixen al marge de les estructures polítiques. Aquests qüestionaments condueixen a la viabilitat que un altre món és possible, són un testimoni fefaent enfront de l'estatisme i la involució. Des de la perspectiva que permeta no condemnar la utopia ni magnificar-la tindrem el realisme necessari i imprescindible per a no desvaloritzar el paper de les anomenades utopies en l'esdevenir històric. Des d'aquesta perspectiva dinamitzarem el pensament enfront de l'encasellament que considera idealista qualsevol visió de canvi social, visió per una altra part imprescindible enfront de la ineptitud i la perversió de l'ordre polític.

Índex

anterior:
L'alcalde com a tour operador

següent:
Taulelleres i salut
critics@moviments.net Un espai de debat i reflexió
 
Anterior Índex Següent